Torjunta kannattaa välttää

Torjunta kannattaa välttää

Lukas Hradecky on ymmärtänyt Tanskassa, mihin peli on muuttumassa. Siksi hän käy pelaamassa kenttäpelaajien kanssa, on tyytyväinen peliin ilman yhtäkään torjuntaa ja ratkaisee suuren osan tilanteista välttäen torjunnat.

Viime elokuun puolivälissä Lukas Hradeckya pelotti. Midtjylland oli juuri tehnyt viisi osumaa hänen seuransa Brøndbyn verkkoon. Pahinta oli, että Hradecky oli suorastaan lahjoittanut kaksi näistä osumista vastustajalle. Viiden ottelun jälkeen Brøndbyllä oli koossa vain kaksi pistettä. Joukkue oli hävinnyt myös Esbjergille, jossa Hradecky pelasi neljä edellistä kautta. Esbjergin kannattajat pilkkasivat maalivahtia tuon ottelun aikana, ja sosiaalisessa mediassa arvostelua oli tullut koko kesän ajan.

”Pelotti, kun mietin pelin jälkeen, että vaihtuuko nyt maalivahti. Onneksi sain käännettyä kurssin, piti vain raapia itsensä omalle tasolleen. Seuraavan ottelun nollapeli auttoi paljon”, Hradecky kertoo nykyisessä kotikaupungissaan Kööpenhaminassa.

Ehkä mielessä kävivät alkukesän tapahtumat. Hradecky oli ehtinyt kertoa, että Tanskassa hän ei pelaa muualla kuin Esbjergissä. Hätäisen lausunnon jälkeen pöydällä ei ollutkaan pinoa sopimustarjouksista. Belgialainen Club Brugge tarjosi kakkosmaalivahdin paikkaa, mutta hän ei halunnut riskeerata kehittymistään. Venäjän pääsarjaan noussut FC Ural tarjosi sopimusta, mutta ympäristö tuntui epävarmalta. Kun Hradecky siirsi nämä sivuun, jäljelle jäi tarjouksia vain Tanskan liigasta. Myös Esbjergin tarjous, ainoa mahdollisuus pitää sanansa.

”Brøndby oli vaihtoehdoista selkeästi paras, kun asiaa piti taloudellisestikin miettiä. Toki olen pahoillani sanoistani, mutta siirtoani en kadu. Olen oppinut läksyni ja pahoitellut sanomisiani Esbjerg-otteluiden yhteydessä, itsehän pilasin sen suhteen. Onneksi palaute on hiljentynyt. Jos jotkut idiootit eivät vieläkään ymmärrä tilannetta, se on heidän ongelmansa”, Hradecky sanoo.

Esbjerg-ottelussa ympäristö ei ollut Hradeckylle helppo, mutta Brøndbyn kannattajat tukivat häntä virheistä huolimatta. Nukkuva suurseura oli varmistanut edellisellä kaudella sarjapaikkansa vasta viimeisillä kierroksilla, joten kannattajat eivät odottaneet mitään suurta. Silti muutaman vuoden takainen Hradecky ei välttämättä olisi pystynyt käsittelemään tilannetta.

”Aikanaan ensimmäiset noin kymmenen peliä Tanskassa olin kuset housussa. Ei ollut kiva mennä pelaamaan, se oli vain selviytymistä. Tunne muuttui epämukavaksi jo ennen pelejä. Virheet jyskyttivät vielä harjoituksissakin. Kun kolmisen vuotta sitten aloitin ykkösmaalivahtina, stressasin liikaa. Nyt pystyn käsittelemään erilaisia tilanteita, olen rentoutunut todella paljon. Onneksi on ollut maalivahtivalmentajia, jotka ovat opettaneet rauhoittumaan. Heistä olen löytänyt sopivan tuen, enkä ole käyttänyt henkistä valmentajaa”, Hradecky muistelee.

Hyökkäyksiä voi estää monella tavalla. Monta asiaa on mennyt väärin, jos Hradecky joutuu tekemään torjunnan.
Monta asiaa on mennyt väärin, jos Hradecky joutuu torjumaan.

Muutos ei ole ollut pelkästään henkistä, vaan myös pelillistä. Hradecky itse puhuu toistuvasti suuresta muutoksesta, pelokkaasta luottavaiseksi ja laskelmoivaksi. Ammattilaisuran alussa hänelle olivat tärkeitä näyttävät torjunnat, mutta nyt ymmärrys maalivahdin roolista on kasvanut.

Käytännössä Hradecky on aikuistunut maalivahtina. Nuorille rämäpäävahdeille tärkeintä ovat teräsmiesmäiset syöksyt, mutta pohjimmiltaan maalivahtina toimiminen on jotain aivan muuta. Parhaan esimerkin on antanut Hollanin maajoukkueen entinen maalivahti, nykyinen maalivahtivalmentaja Joop Hiele: ”Maalivahtina toimimisessa on kyse siitä, että tunnistaa tilanteen ja löytää siihen ratkaisun. Mitä useammin sitä tekee, sitä helpommaksi se muuttuu.”

Huippumaalivahdit joutuvat venymään harvoin haamupelastuksiin, koska he ratkaisevat tilanteen ajoissa muuten. He sijoittuvat niin, että laukaus tulee suoraan syliin tai järjestävät puolustuksen niin hyvin, ettei laukausta koskaan tulekaan. Juuri näillä avuilla maalivahdit jatkavat uraansa huipulla silloinkin, kun kenttäpelaajat ovat siirtyneet ikämiehiin.

Tilanteiden tunnistaminen, ennakointi, puolustuksen ohjaaminen ja peittäminen eivät näy seuraavan päivän lehdessä, mutta nyky-Hradecky on ihan tyytyväinen otteluun ilman yhtäkään isoa torjuntaa. Lopputulos näkyy tilastoissa. Viime kauden 16 nollapeliä, veskarikollegojen valinta Tanskan Superliigan viime vuoden parhaaksi maalivahdiksi ja tämän kauden kymmenen nollapeliä kertovat, että hän tekee näitä näkymättömiä asioita keskimäärin paremmin kuin kukaan muu Tanskassa. Samalla on pysynyt tarina hauskasta vaistoillaan pelaavasta luonnonlapsesta, sellainen Luxemburg-pelin kantapääsyötön kaltaiseksi kehystetty kuvaus. Hradeckya hieman kauemmin kuunnellessa huomaa, että hän on pohtinut maalivahdin roolia.

”Valmiit mallit erilaisiin tilanteisiin auttavat paljon. Harjoituksista ne mallit tulevat. Pelipäivänä mietin erilaisia visioita. Miten reagoin tietynlaiseen tilanteeseen? Ratkaisu tulee automaation tasolla.”

Lukas Hradecky käy kerran viikossa pelaamassa kenttäpelaajien kanssa.
Lukas Hradecky käy kerran viikossa pelaamassa kenttäpelaajien kanssa.

Hradecky käy aina peliä seuraavana päivänä ottelun läpi maalivahtivalmentajan kanssa. Ennen ottelua he analysoivat lähinnä vastustajan erikoistilanteita. Vapaa-ajallaan Hradecky katselee Tanskan liigaa televisiosta. Hän vertaa toistuvasti itseään siihen ensimmäistä kauttaan Tanskassa pelanneeseen Hradeckyyn, joka pääsi harvoin kentälle ja halusi tehdä näyttäviä suorituksia.

”Tein silloin liikaa aloitteita, hyökkääjät lukivat niitä helposti. Olen kehittynyt peittämisessä, kun olen pelannut koko ajan. 15 maalin mies osaa lukea, jos ennakoin sitä takanurkkaa, mihin hän on aina aiemmin vetänyt. Rankkareissakaan en voi liikaa reagoida vanhoihin tilanteisiin.”

Edellisen rangaistuspotkun Hradecky liimasi. Hänellä ei ollut muistikuvaa vanhan seuransa Esbjergin laukojasta, joten todennäköisyyttä piti hakea muualta.

”Tiesin hänet ylimieliseksi pelaajaksi, joka yritti pitkään tuijottaa ennen potkua. Päätin pysyä pitkään pystyssä. Hän ampui huonon pilkun vasemmalle, johon oikeajalkaiset todennäköisemmin ampuvat.”

Tietoa pelistä on tarjolla koko ajan enemmän. Hradecky ei ole tilastofriikki, eikä hänen tietokoneellaan ole mallinnuksia Tanskan Superliigan rangaistuspotkuja ampuneista pelaajista. Ehkä todennäköisyyksiin ja valmiisiin malleihin silti auttaa, että osaa ajatella matemaattisesti. Hradecky kävi matematiikkapainotteisen lukion ja kirjoitti pitkästä matematiikasta C:n, vaikka vain viisaiden vanhempien painostus sai hänet jatkamaan lukion ajoissa loppuun.

Pitkänäperjantaina Brøndby kohtasi SønderjyskEn. Alkukauden surkeuden jälkeen kööpenhaminalaisten kannattajat ovat pitkästä aikaa saaneet nauttia voittavasta joukkueesta. Ehkä kannattajapäädyssä pohdittiin jo mahdollisia europelejä. Myös Hradeckyn mukaan joukkueen tavoite on neljän joukossa, europeleihin oikeuttavilla sijoilla. Mestaruusunelma oli kadonnut edellisottelun AaB-tappioon. Hradeckyn mukaan täysin ansaitusti, sillä AaB:n prosessi on paljon pidemmällä.

Brøndby kokoontui stadionille puolitoista tuntia ennen alkuvihellystä. Kuten aina, joukkue kävi erikoistilanteet läpi vastustajan avauskokoonpanon saatuaan. Kuka vartioi ketäkin, millaisia tilanteita vastustaja todennäköisesti erikoistilanteista luo. Ottelussa Hradeckyn suurimmat ansiot olivat juuri pelin näkymättömillä alueilla, eivätkä seuraavan päivän iltapäivälehdet maininneet hänen nimeään kuin arvosanoissa. Kerta toisensa jälkeen hän yhdessä topparien kanssa houkutteli syöttelemällä SønderjyskEn kärkipelaajat prässäämään. Kun Hradecky ja topparit olivat luoneet tilan hyökkääjien taakse, hän avasi toistuvasti vastustajien hyökkääjien välistä maata pitkin keskikentän pohjalle Martin Ørnskoville, jolla oli aikaa kääntyä kohti hyökkäyssuuntaa.

”Vasta viimeisen parin vuoden aikana olen ymmärtänyt, että peli on muuttumassa: maalivahdista on tullut alin kenttäpelaaja. Olen aina ollut suhteellisen hyvä jalalla, en ole yksijalkainen. Harjoittelua se vaatii. Kerran viikossa käyn pelaajien kanssa pelaamassa, olen mukana pallonhallintapeleissä”, Hradecky kertoo.

Hradecky olisi pyydettäessä valmis auttamaan kasvattajaseuraansa TPS:ää.
Hradecky olisi pyydettäessä valmis auttamaan kasvattajaseuraansa TPS:ää.

Talvella Tanskassa kaikki on ollut Hradeckyn kannalta hyvin, mutta hän on seurannut huolestuneena kasvattajaseuransa TPS:n taloudellisia ongelmia. Hän kehuu toistuvasti TPS:n tarjoamaa maalivahtivalmennusta, joka nosti hänet ja Jukka Lehtovaaran Suomen eliittiin. Hän toki toivoo, että seuraavilla ikäluokillakin on sama mahdollisuus. Talven tiedottomuus tuntui pahalta, mutta optimisti näkee myrskyn jälkeen kirkkauden.

”On taloudellisissa ongelmissa se hyvä puoli, että pikkuveljeni (Matej) pääsee pelaamaan. Toivottavasti se ei tule liian pian.”

Ajaxin Niklas Moisander lähti Ilta-Sanomien mukaan taloudellisesti kasvattajaseuraansa mukaan. Hradecky ei ole ainakaan vielä lähtenyt, koska kukaan ei ole kysynyt.

”Voisin pohtia, jos sponsoroisin esimerkiksi yhden pelaajan palkan. Hyvä olisi kysyä.”

Kolmas Hradeckya kiinnostava joukkue kokoontuu yhteen heti kauden päättymisen jälkeen. Se joukkue on portilla, näkee unelmansa. Maajoukkue pelaa kolme harjoituspeliä toukokuun lopulla, minkä jälkeen näytöt syyskuussa alkavan EM-karsinnan alkuun on annettu. Toukokuun lopun Baltic Cupin jälkeen joukkue kokoontuu seuraavan kerran vasta karsintojen alla.

”Olemme saaneet pari vuotta harjoitella ja pelata aika rauhassa. Nyt annamme medialle ja kannattajille luvan asettaa paineita. Sitten vain näytämme, että olemme siihen valmiita.”

Nollapeliennätykset eivät ole vieneet Hradeckya maajoukkueen ykkösmaalivahdiksi. Maajoukkueen maalivahtitilanne on selkeytynyt Mixu Paatelaisen alun hapuilun jälkeen selkeämmäksi. Niki Mäenpään ja Hradeckyn takana on pitkä matka seuraaviin ehdokkaisiin.

”Valitettavasti Niki on sen ratkaisevan askeleen edellä. En voi kuin pelata mahdollisimman hyvin täällä. Odotan ja lasken, että saisin pelata ainakin yhden kolmesta harjoitusottelusta, kun on viimeinen aika näyttää. Ei missään ole lyöty lukkoon, että Niki pelaisi kaikki pelit, vaikka hän aloittaisi syyskuussa. Jos minun hommani on tukea Nikiä, sitten tuen kisoihin asti.”

Hradecky uskoo jatkavansa ensi kaudella Brøndbyn tolppien välissä, sopimusta on kolme vuotta jäljellä. Hän on tyytyväinen tähän kauteen, mutta ei koe olevansa liian hyvä Tanskaan. Sunnuntain Kööpenhaminan derbyn tasapelin jälkeen Brøndby on sarjassa neljäntenä, viisi pistettä takana tulevan Esbjergin edellä. Tavoite europeleistä näyttää toteutuvan, kun kolme kierrosta on jäljellä.

”Urheilutoimenjohtajamme linjasi juuri lehdessä, että Luke ei lähde ainakaan halvalla. Olen tyytyväinen pelatessani mahtavien faniemme edessä, mutta toki haluan ylöspäin. Voisin nähdä itseni Saksassa tai Hollannissa”, Hradecky pohtii.

Yhtäkään vaihtoehtoa Hradecky ei sulje pois. Sen hän oppi viime kesänä.

 

Jalkapallolehti pyörii joukkorahoituksella. Muutu lukijasta tukijaksi täällä: http://mesenaatti.me/jalkapallolehti-2/


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.